Dhadien-Bhailal Award 2010 naar Mooij en Rambaran

Geplaatst: 23/11/2010

Paramaribo -  De sociale werkers Haridat Rambaran en Rob Mooij hebben zondag de Dhadien-Bhailal Award 2010 ontvangen. De Stichting Vrienden van Nickerie (VVN) geeft jaarlijks de prijs aan twee personen die zich verdienstelijk hebben gemaakt voor de Surinaamse, in het bijzonder de Nickeriaanse gemeenschap. De award is genoemd naar de gebroeders Bhailal en Dadien Mahabier, die in het verleden twee goede artiesten waren van de West-Indies, en afkomstig uit het district Nickerie. Deze broers hebben naast hun dagelijks leven als landbouwers enorm veel bijgedragen tot het verspreiden en behoud van de Hindostaanse cultuur op vrijwillige basis. Zo hebben zij meerdere generaties muziekanten en zangers opgeleid, die nog steeds actief zijn zowel in Suriname als in Nederland. Bekende artiesten waarmee deze gebroeders samen optraden, zijn onder andere Noer Pierkhan en 'Bas Razaak'.

In een volle zaal in Ons Huis verwelkomden de aanwezigen de verdiensten van Mooij en Rambaran met een luid applaus. VVN ex- voorzitter Dowlat Ramlal was wegens uitlandigheid niet aanwezig. De Haagse wethouder Rabin Baldewsingh hield een toespraak en zei dat sociaal werk belangrijk is. De in Suriname woonachtige Mooij heeft zijn prijs donderdag in ontvangst genomen, omdat hij zaterdag terug naar Suriname moest.

Dagvoorzitter PvdA gemeenteraadslid Radjesh Ramnewash, VVN-voorzitter Radj Ramcharan en vicevoorzitter Ruud Chander blikken tevreden terug op deze Nickerie Dag. Chander en Ramcharan waren donderdag samen met Hemant Lachman en Prem Girjasing aanwezig bij de uitreiking van de award aan Mooij. Chander noemde daarbij de vele verdiensten van Mooij op. Rob Mooij is al meer dan tien jaren actief in Suriname om tot verbetering te komen van de ouderenzorg en gehandicaptenzorg. Hij is degene die een dagcentrum voor dementerende ouderen heeft helpen realiseren. Verder heeft hij geholpen aan het tot stand brengen van het Zuster Dankers Centrum voor gehandicaptenzorg. Als adviseur van de VVN ondersteunt Mooij deze organisatie bij de toekenning van de leermiddelen aan de schoolkinderen.

Haridat Rambaran groeide gedeeltelijk op in de Naniepolder. Hij werkte als onderwijzer op de Laiksingschool in de Corantijnpolder. Hij was in de jaren 1965-’67 onderwijzer op Groot Henarpolder en later leraar Natuurkunde op de Hendrikschool in Paramaribo. Rambaran ging in 1971 naar Nederland. Hij heeft meegewerkt aan enkele publicaties, zoals: ‘Hindoeïsme binnen ieders bereik’, “Het verhaal van Shri Râma, de prins uit Ajodhyâ’, ‘De Arya Samaj, een kwart eeuw in Nederland’ (1993) en “Biyáh, riten en gebruiken tijdens het traditionele huwelijk onder Hindoes (in Nickerie)”.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / Dagblad Suriname

23-10-2010

Copyright © 2010 . All rights reserved.